Får alle forbrukslån?

Det går mange myter om forbrukslån. Leser du i media får du inntrykk av at alle får lån uansett hva som skjer og hvem som søker. Dette er feil. Ikke alle får lån. Bankene begrenser de som får lån. Ingen ønsker å tape penger, så banker låner ikke ut penger til folk de tror ikke betaler tilbake. Bankene stiller i første omgang minimumskrav. Klarer du ikke å tilfredsstille disse minimumskravene så får du heller ikke lån. Det første kravet er at du må være myndig. Flere og flere banker synes det er skummelt å låne ut til folk som er 18 år, og derfor har flere banker nå satt aldersgrensen fra 20 til 23 år. Dette begrenser igjen folk til å ta opp forbrukslån.

Det neste minimumskravet er inntekt. Du må faktisk tjene penger for å kunne låne penger. På denne måten begrenses igjen en gruppe mennesker fra å få lån. Har du inntekt må du dokumentere at du tjener mer enn 200.000 kroner. Her er alle bankene strenge. Det hjelper ikke å ha 150.000 kroner.

Det siste minimumskravet er betalingsanmerkninger. Har du ikke betalt regningene dine får du heller ikke lån. Det er ganske logisk. Hvem vil vel gi penger til noen som ikke klarer å betale for seg? Betalingsanmerkninger skrives ned i et register som alle har tilgang til. Bankene ser fort hvem som betaler for seg og hvem som ikke betaler for seg.